Niedziela, 14 kwietnia 2024

Jak stworzyć w pracy strefę śniadaniową ze wspólnymi posiłkami?

8 listopada 2022

Nasz kraj od dziesięcioleci posiada własne kanty. Pojawienie się kapitalizmu sprawiło, że to, co kiedyś było uważane za daną, stało się cennym dobrem. Małe firmy musiały zadowolić się małym pomieszczeniem do spotkań towarzyskich, podczas gdy duże firmy mogły mieć wydzielone miejsce do spożywania posiłków. Nie jest już kwestią sporną, czy możliwość jedzenia w pracy jest korzystna. Nietrudno jednak podważyć zasadność zapewnienia pracownikom stref relaksu.

Wspólny czas w pracy

Nie chodzi tylko o to, ile czasu poświęcamy na daną czynność. Osoby, których praca wymaga wysiłku intelektualnego, często wpadają na najlepsze pomysły będąc na przerwie lub przy śniadaniu. Ważne jest, aby wybrać odpowiednie meble biurowe. Będą one nie tylko pomocne w codziennych zadaniach, ale również będą na tyle uniwersalne, że w podobnym stylu będzie można urządzić inne pomieszczenia, takie jak pokój wypoczynkowy czy socjalny. Wiele osób, które pracują w biurach, z konieczności musi dzielić pokój ze współpracownikami. Aby stworzyć bardziej intymną atmosferę we wspólnej przestrzeni w pracy, warto ustawić małe stoliki dla 3-4 osób. Pozwoli to na swobodną wymianę pomysłów i wzmocni więzi między pracownikami.

Posiłki w pracy - co wychodzi, a co nie?

O ile możliwe jest, aby pracownicy bezceremonialnie jedli swoje obiady przy komputerach, o tyle nie jest to rzadkością. Takie zachowanie jest często niezgodne z regulaminem miejsca pracy i zazwyczaj jest szkodliwe dla innych osób przebywających w pomieszczeniu. Pracownicy, którzy pracują dłużej niż sześć godzin dziennie, mają prawo do 15-minutowej przerwy. Przerwa ta wliczana jest do czasu pracy. Przerwa ta jest zazwyczaj wykorzystywana jako czas na posiłek. Każda firma ma jednak swoje zasady, które określają rodzaj dozwolonych posiłków. Być może nasz pracodawca wyznaczył pomieszczenie socjalne lub stołówkę jako miejsce, w którym serwowane jest śniadanie/obiad. W takim przypadku nie wolno nam jeść przy biurku. Dodatkowo więcej firm wprowadza zakaz spożywania kawy przy komputerach pracowników (co chroni sprzęt elektroniczny i meble biurowe przed zniszczeniem). Kawę można pić tylko podczas przerw lub w wyznaczonym miejscu.

Wspólne posiłki w pracy: Wyzwania dla pracodawcy

Zorganizowanie miejsca do wspólnego spożywania posiłków w miejscu pracy to zawsze wyzwanie. Trzeba nie tylko kupić atrakcyjne meble biurowe, ale także zorganizować przestrzeń. Pozwoli to stworzyć jedną całość ze wszystkimi meblami (w tym wyposażeniem stołówki lub tzw. przestrzeni socjalnej), a także tak zaaranżować układ pomieszczeń, aby miejsce, w którym serwowane są posiłki, było jednocześnie naturalnym miejscem odpoczynku, nie zakłócającym bieżących działań firmy. Pomieszczenie to powinno być umieszczone z dala od głównego ciągu komunikacyjnego, np. na końcu korytarza, aby pracownicy nie byli rozpraszani podczas chodzenia.

Jak zaplanować strefę śniadaniową?

Nietrudno zauważyć, jak stworzenie strefy śniadaniowej może być kosztowne.

Stoły, szafki i inne akcesoria. Ale także sprzęt taki jak czajnik elektryczny, lodówka czy mikrofalówka. Dobrze by było, aby wszyscy pracownicy mieli firmową zastawę stołową. Strefa śniadaniowa powinna pomieścić mniej więcej połowę pracowników. Będzie to korzystne dla firmy (pracownicy będą musieli zdecydować, która połowa zostanie przy biurkach, a która rozpocznie przerwę), ale z drugiej strony stworzymy bardziej kameralną przestrzeń, która pozwoli na chwilowy odpoczynek mniejszej liczbie osób. Należy zwrócić uwagę na praktyczne aspekty kącika lub pokoju śniadaniowego. Chodzi tu o dobrą wentylację, możliwość zamknięcia, a także organizację sprzątania (nie tylko po posiłkach, ale także w przypadku zakupów czy dystrybucji środków czystości). Dobrze zaprojektowany i zrelaksowany kącik śniadaniowy będzie świetnym sposobem na zdobycie energii potrzebnej na cały dzień aktywności intelektualnej.